Rasinformatie

De Staffordshire Bull Terrier is een oud Engels ras. In boeken uit de 18de  eeuw wordt hij al beschreven. Het ras is ontstaan uit kruisingen tussen de oude engelse bulldog en de oude engelse terriërs. Hierdoor is er een hond ontstaan die sneller en behendiger was dan de oude engelse bulldog. In die tijd werd hij `Bull and Terrier’ genoemd.

Waarbij de oude engelse bulldog gebruikt werd om te vechten tegen stieren, werd de Bull and Terrier meer ingezet in gevechten tegen soortgenoten en het zogenaamde rat-baiting. In 1835 werden deze vormen van volksvermaak verboden door de wet. Echter in de illegaliteit werden deze gevechten nog decennia lang georganiseerd.

Pas in 1935 werd het ras door de Engelse Kennel Club als officieel ras erkend. Omdat de naam ‘Bull Terrier’ al was vergeven werd gekozen voor de naam ‘Staffordshire Bull Terrier’, genoemd naar de Engelse mijnstreek Staffordshire, welke ook wel als ‘The Black Country’ bekend staat. In deze streek is de Stafford altijd mateloos populair geweest.

De Staffordshire Bull Terrier is een compacte, sportieve en atletische hond, met een stabiel karakter. Hij is zeer menslievend en erg op kinderen gesteld. Hij kan zeer onstuimig zijn en is een echte allemansvriend. Het is een intelligente hond die snel kan leren, maar ook erg eigenwijs kan zijn. Wanneer hij een goede en consequente opvoeding krijgt zal hij redelijk luisteren. Tegenover andere honden kan hij zich enigszins dominant opstellen.

Het is een energieke hond die veel beweging nodig heeft. Wanneer hij genoeg beweging buitenshuis krijgt zal hij binnenhuis redelijk rustig zijn.

 

stafford_knot