Erfelijke aandoeningen

De laatste jaren is er veel aandacht voor erfelijke aandoeningen bij rashonden. Deze aandacht is ook zeker niet onterecht. Doordat in het fokbeleid een te grote aandacht naar het uiterlijk van de honden ging werd er te weinig aandacht gegeven aan erfelijke problemen. De Staffordshire Bull Terrier is een relatief gezond ras, maar in een goed fokprogramma moet er altijd aandacht voor erfelijke problemen zijn, zodat het ras ook gezond kan blijven. De onderstaande aandoeningen zijn daarbij relevant.

L2-Hga (L-2-hydroxyglutaric aciduria)

L2-HGA is een stofwisselingsziekte die voorkomt bij Staffordshire Bull Terriers. L2-HGA tast het centrale zenuwstelsel aan. De eerste symptomen uiten zich vaak op de leeftijd van zes maanden tot een jaar, maar kunnen ook later komen. Symptomen zijn o.a. epileptische aanvallen, coördinatieproblemen (wankelen bij het lopen), ongecontroleerd beven en/of stijfheid van spieren bij opwinding of na inspanning.

L2-HGA vererft autosomaal recessief. Een hond kan vrij, drager of lijder zijn.

Een vrije hond heeft twee goede genen (AA). Een drager heeft een goed gen en een foutief gen (Aa). Een lijder heeft twee foutieve genen (aa). Een vrije hond en een drager zullen niet ziek worden. Een lijder, met dus twee foutieve genen zal ziek worden. Beide ouderdieren zullen minimaal drager moeten zijn wanneer een nakomeling van de combinatie ziek wordt.

Via een DNA test is vast te stellen of een hond vrij, drager of lijder is.

HC (Hereditary Cataract)

HC  is een vorm van cataract (staar). Lijders ontwikkelen staar aan beide ogen op jonge leeftijd. De aandoening is niet congenitaal. Dit betekend dat de pup bij de geboorte geen probleem heeft. Vanaf enkele weken tot enkele maanden begint de ontwikkeling van de staar, welke verergert tot de hond volledig blind is op de leeftijd van twee tot drie jaar.

HC vererft op exact dezelfde manier als L2-HGA. Ook voor HC is een DNA test beschikbaar.

PL (Patella Luxatie)

PL is een aandoening van het kniegewricht. De Patella is de officiële naam voor de knieschijf. De knieschijf hoort normaal gesproken bij beweging door een groef in het dijbeen te schuiven. Bij sommige honden is deze groef niet diep genoeg, waardoor de knieschijf van plaats kan schuiven. De aanleg voor deze aandoening is erfelijk. Er wordt aangeraden om dieren waarmee gefokt wordt het kniegewricht te laten onderzoeken door een gespecialiseerd dierenarts.

Erfelijke oogafwijkingen/ ECVO (European College of Veterinary Ophthalmologists)

Er zijn een aantal erfelijke oogafwijkingen die bij honden voorkomen. Eerder is al HC genoemd. De vorm van staar waar een DNA test voor beschikbaar is. Er zijn een aantal afwijkingen waarvoor (nog) geen DNA test beschikbaar is. Er wordt aangeraden om voor deze aandoeningen een EVCO oogscreening te laten uitvoeren. Voor Staffordshire Bull Terriers gaat het daarbij vooral om de aandoeningen PHPV en PPSC en Distichiasis.

PHPV (Persistent Hyperplastic Primary Vitreous) is een vorm van Cataract/ staar. Bij de ontwikkeling van de embryo in de baarmoeder worden bloedvaten gebruikt voor de vorming van het oog. Deze bloedvaten horen te verdwijnen voor de geboorte. Bij PHPV gebeurt dit niet. Deze aandoening is dus congenitaal (aanwezig bij de geboorte). De mate waarin de aandoening zich manifesteert kan variëren maar is niet progressief. Het zal dus later niet meer verergeren.

PPSC (Posterior Polar Subcapsular Cataracts) is ook een vorm van Cataract/ staar. Deze vorm is niet congenitaal (niet aanwezig bij de geboorte). In de meeste gevallen bestaat deze vorm van Cataract uit kleine vertroebelingen in het oog en heeft deze geen totale blindheid tot gevolg. Er wordt aangeraden om honden waarmee gefokt wordt jaarlijks te screenen op deze vorm van staar.

Distichiasis is een afwijking waarbij er haren groeien vanuit de vrije ooglidrand waarin zich normaal geen haarzakjes bevinden. De afwijkend geplaatste haren komen uit in de ooglidrand. Als de haren naar het hoornvlies gericht, hard en stug zijn, zullen zij het hoornvlies irriteren en kunnen zelfs voor krasjes op het hoornvlies zorgen.

HD (Heupdysplasie)

Heupdysplasie is een aandoening van het heupgewricht. Bij heupdysplasie zijn de heupen abnormaal gevormd, waardoor de heupkop en heupkom niet goed op elkaar aansluiten. Hierdoor ontstaat er instabiliteit, welke zorgt voor pijn en kreupelheid. HD is een aandoening die gedeeltelijk erfelijk en gedeeltelijk door omgevingsfactoren veroorzaakt wordt.
Het komt niet vaak voor bij Staffordshire Bull Terriers, maar om problemen te voorkomen wordt aangeraden om dieren waarmee gefokt wordt door middel van Röntgen te screenen.

ED (Elleboogdysplasie)

Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen van de elleboog. Bij incongruentie sluiten de ellepijp en het spaakbeen niet goed op elkaar aan.
Bij LPC is er een stukje bot afgebroken van de ellepijp in het ellebooggewricht.
Bij LPA is aan de achterzijde van het ellebooggewricht een botpunt tijdens de groei niet goed vastgegroeid.
Bij OCD is er een stukje kraakbeen los komen te liggen in het ellebooggewricht.

Ook ED komt niet vaak voor bij Staffordshire Bull Terriers. Ook hier wordt om problemen te voorkomen aangeraden om dieren waarmee gefokt wordt door middel van Röntgen te screenen.